Termin : 11 – 20 czerwca 2021 r.
Liczba miejsc : 20-22
wiek : 8 -15 lat
Lokalizacja :
Brenna, to malownicza wieś położona w powiecie cieszyńskim, w dolinie rzeki Brennicy, otoczona licznymi górami pasma Beskidu Śląskiego.
Najbardziej znane szczyty to Skrzyczne (1257 m n.p.m.), Klimczok (1117 m n.p.m.), Barania Góra (1220 m n.p.m.), Czantoria Wielka (995 m n.p.m.), Równica (884 m n.p.m.
Ośrodek , zlokalizowany jest w bliskiem sąsiedztwie centrum miejscowości, niemal nad samą rzeką Brennicą.
Infrastruktura sportowa/wyposażenie :
Na terenie obiektu znajdują się : 2 otwarte korty o nawierzchni z mączki ceglanej, boisko wielofunkcyjne, kryty basen, siłownia, salka gimnastyczna, sala bilardowa, stół do ping-ponga, grota solna, teren na ognisko i grilla.
Zakwaterowanie i wyżywienie:
Uczestnicy zakwaterowani są w pokojach 3 i 4 – osobowych, budynek jest murowany. Każdy pokój posiada samodzielny węzeł sanitarny.
Trzy posiłki dziennie : śniadanie, obiad, kolacja.
Tenis :
Zajęcia odbywać się będą codziennie, na 2 kortach tenisowych, maksymalnie w grupach 8 osobowych. Czas treningu dla jednej grupy: 2 x dziennie, 60 min. Treningi będą prowadzone przez 1 trenera z uprawnieniami Polskiego Związku Tenisowego.
Grupy treningowe, początkujące, homologiczne ( wiek, poziom sprawności).
Zajęcia sportowo – rekreacyjne (program uzupełniający) :
Zabawy terenowe, gry zespołowe : piłka nożna, siatkówka, basen, turniej mini golfa, program wycieczek.
Program wieczorny przewiduje dyskoteki, wspólne grillowanie.
Wycieczki :
Chlebowa Chata – Górki Małe. ( warsztaty )
Teoria:
- przybliżenie życia naszych przodków
- zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem
- prezentacja maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna – droga „od ziarenka do bochenka”
- omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych
- omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół
Praktyka:
- próby młócenia cepami
- mielenie zboża na żarnach i osiewanie mąki
- własnoręczne formowanie oraz wypiek podpłomyków
- zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach
Degustacja:
- degustacja podpłomyków i chleba żytniego
- dodatki do degustacji: masło, miód, smalec z ziołami – wszystko własnej produkcji
kawa zbożowa z mlekiem - degustacja „do syta”
Każdy uczestnik otrzymuje pakiet – upominek :
taśma rehabilitacyjna, koszulka, czapka, bidon:
Opieka :
4-osobowa kadra wychowawcza.( kierownik, 2 wychowawców + 1 instruktor tenisa )
Oferta zawiera ubezpieczenie NNW.
Transport :
Mercedes Sprinter 416 CDI
norma ekologiczna: Euro 4
ilość miejsc: 24 VIP Class
!!!
Dodatkowo, cały projekt uzupełniony jest zajęciami na kortach Szkoły Tenisa Volley w Zgierzu.
3 jednostki treningowe zajęć tenisa, odbędą się w okresie maj -czerwiec. ( 1 zajęcia 90 min.)
Zajęcia będą prowadzone przez 2 trenerów PZT, podsumowaniem integracji , będzie wspólny grill.
Sprzęt do tenisa : rakiety i piłki, zapewnia Fundacja Catena.
Treningami zostaną objęci tylko uczestnicy wyjazdu.
Organizator :
Fundacja Catena – w drodze na szczyt.
NIP: 7322201630
REGON: 387701808
KRS: 0000873760